Äntligen grilldags!Men vad är egentligen Flintastek?

Människan har grillat sedan början på 400-talet. Då rörde det sig om spettgrillning och man har till och med hittat hövdingar och krigare som begravits med sina grillspett.

Svenskar har grillat sedan 1950-talet och inspirationen kom självklart från USA. Grillningen blir snabbt en umgängesform och är för de som har villa och trädgård.

Det förändras dock på 1970-talet när engångsgrillarna slår igenom. Nu kan svensken grilla överallt – även de utan trädgård! Också klotgrillen gör entré under den här tiden.

1980 slår Flintasteken till ordentligt, alla män får känna sig som Fred Flintstone och svenskarna har inte varit lyckligare!

På mitten av 1990-talet börjar vi dock tänka på figuren och vill grilla nyttigare – laxkotletten! Under samma tid börjar vi experimentera med smaker och chili och olika marinader blir vanligt.

Under 2000-talet slår gasolgrillarna till och grillar är nu en statussymbol.

Enligt en undersökning som ICA gjort äger nu 8 av 10 svenskar en grill. 6 av 10 svenskar grillar minst en gång i veckan under grillsäsongen.

I ytterligare en undersökning som ICA låtit göra visas att rollerna i hushållet nu förändras och de som under resten av året inte lagar maten blir nu istället ansvariga. 32 % av männen uppger att de är glada amatörer när det gäller grillning men att de gärna grillar även om de inte har någon kunskap om det.

Svenskar grillar främst fläskkött, följt av nötkött och grillkorv.

Flintasteken, som förr kallades Rysstek, har sitt ursprung från Tempo i Västervik. Den kom till då man behövde avsättning för skinkor även under sommarhalvåret. Ja, Flintasteken är samma del som julskinkan! Ryssteken blev ingen vidare hit förrän någon på 1980-talet genialiskt nog bytte namn på den till Flintastek, efter inspiration från Fred Flintstone. Succén var ett faktum!

Under sommaren 2010 såldes över 2 miljoner Flintastekar i Sverige! Sedan dess har dock försäljningen dalat en del.