Bocuse i sikte14 september avgörs Bocuse d’Or Sverige 2017

Vår vän Jonas Lagerström är en av sju kandidater som tävlar i Bocuse d´Or Sverige 2017.

Den 14 september avgörs Bocuse d’Or Sverige 2017 och vi på Gourmet Food är stolt samarbetspartner till en av tävlingens deltagare. I årets tävling deltar sju duktiga kockar som kommer bedömas på smak, presentation och organisation av en jury. Vinnaren får representera Sverige i Bocuse d’Or Europé, eller kock EM, 2018 och vinnaren där går vidare till VM.

Bocuse d’Or, eller kock VM, är en mat­lagningstävling som startades 1987 av den franske stjärnkocken Paul Bocuse. Tävlingen genomförs vartannat år och kockar från hela världen deltar. Genom åren har flera svenskar nått framgångar i tävlingen men endast en gång, 1997, under tävlingens historia har Sverige vunnit guld via Mathias Dahlgren.

Den 14 september avgörs Bocuse d’Or Sverige 2017 och vinnaren får tävla i Bocuse d’Or Europé, eller kock EM, 2018. I år har sju kandidater valts ut av svenska Bocuse d’Or Akademien där bland andra Tommy Myllymäki, Henrik Norström, Jonas Lundgren, Adam Dahlberg, Fredrik Eriksson, och Markus Aujalay ingår.

Gourmet Food samarbetar med en av årets kandidater, Jonas Lagerström, som sedan 2013 drivit företaget JL Gastronomi – en gastronomisk projekt- och event­byrå. JL Gastronomi skräddar­syr stora och små evenemang, både för privatpersoner och företag. ”Sam­arbetet med Jonas har fungerat utmärkt, han är otroligt hängiven och noggrann med en stor portion ödmjukhet, nu håller vi tummarna för att han och gänget tar sig vidare”, säger Anna Sjögren, Gourmet Food.

Så går det till
Tävlingen genomförs 12-13 september i ett kök som den tävlande kocken själv har valt. En timme innan första rätten ska serveras anländer juryn. Då får endast kandidat, commis och assisterande kock vara i köket.

Kandidaten ska laga två rätter, en kötträtt och en vegetarisk rätt, till tio personer. Till den vegetariska rätten får kandidaten själv välja huvudråvara. Kötträtten ska lagas enligt traditio­­nella Bocuse d´Or regler och bestå av huvud­råvara, 3 garnityrer och en sås. Huvudråvaran för kötträtten i år är lamm. Kandidaterna bedöms på smak, presentation och organisation.

Kandidaterna i Bocuse d´Or Sverige 2017:
•    Sebastian Gibrand, Gibrands Gastronomi
•    Jonas Dahlbom, Gröna Lund
•    Christofer Bengtsson, Grand Cafe
•    Thomas Sjögren, Skärets Krog och Café
•    Andreas Edlund, Pontus Group
•    Pi Le, Ulriksdals Wärdshus
•    Jonas Lagerström, JL Gastronomi