Gourmet food i NormandieVi har hälsat på våra franska kor!

Vi har tillsammans med vår leverantör, Tradifood, besökt Normandie och de gårdar där våra franska kor lever. Normandie ligger i nordvästra Frankrike och har förutom Cider, Calvados och Camembert också fina nötkreatur.

Bara i regionen Normandie lever runt 2,5 miljoner kor. Då antalet kor är så stort finns det hög tillgång av kvalitativt kött att selektera på. Från regionen kommer mjölkrasen Normande, men här finns även bland andra Charolais och Limousine.

Korna lever på mindre gårdar och betar örtblandat gräs största delen av året. Slakterierna ligger endast en kort transport från gården.

Som kalvar får de egenproducerat kraftfoder bestående av sockerbeta, majs och rödbeta, för att sedan bara äta gräs och ensilage. Denna kost gör att de blir starka och friska från ung ålder. Då Calvados- och Cidertillverkning är stor i regionen lever korna i äppellundar så även äpplen är ett bestående inslag i kosten.

Under vårt besök träffade vi en bonde som berättade att det är naturen, och inte människan, som bestämmer hur många kor de ska ha på gården. ”Ce n’est pas nous qui contrôlons la nature” – finns det bete tar vi in fler djur. Gården vi besökte hade två kor per hektar.

Köttproduktionen i Normandie är mycket hållbar då de flesta av djuren är pensionerade mjölkkor som slaktas vid 4-6 års ålder. Detta ger en intensiv köttsmak. Texturen på köttet påminner mycket om naturbeteskött och passar mycket bra för hängmörning.

”Under vårt besök i Normandie blev det tydligt för oss hur småskalig och varsam denna produktion är. Bönderna som vi fick träffa känner verkligen sina kor och tar hand om dem på bästa sätt – både för djurens, köttets och miljöns skull.” Säger Albert Kubaka, ”Meat man”, Gourmet Food