Öppningen av AIRAMyllymäkis nya restaurang

Vi har fått äran att prata med den flerfaldigt prisbelönta kocken Tommy Myllymäki som är mitt i förberedelserna inför öppnandet av hans nya restaurang AIRA. Invigningen är den 20 mars och temat är Fine dining med nordiska smaker. AIRA kommer erbjuda både en à la carte-meny och en avsmakningsmeny.

Tommy beskriver sig själv som en uthållig tidsoptimist som inte ser något som omöjligt. För honom var mat ett tidigt intresse i livet. Det lagades mycket mat runt omkring honom i barndomen och han fick ofta hjälpa till.

Under skoltiden fick Tommy en praktikplats hos Mathias Dahlgren på Bon Lloc och Mathias har varit en stor inspiration i Tommys karriär. Han har även inspirerats mycket av sin tid hos Erik Lallerstedt på Gondolen och Eriks Bakficka. Där tog han till sig Eriks sätt att laga allt från grunden. Under sin tid hos Karin Fransson på Hotell Borgholm lärde sig Tommy om smaker.

Ett intresse som kommit på senare år är löpning, Tommy springer 5-6 dagar i veckan och just nu siktar han på Halvmaran i Berlin i april.

Det är inte bara inom löpning som Tommy gillar att tävla – han har deltagit och vunnit priser i det mesta som går inom matlagning! Allt från Årets kock och Bocuse d’Or till Kockarnas kamp. Nu
känner han dock att den tiden är förbi.

”Det känns faktiskt skönt att lämna den tiden bakom mig. Jag har blivit lite sugen någon gång men efter tredje barnet kom har jag insett att jag inte vill lägga tusentals timmar på att tävla i matlagning. Livet har mer att erbjuda!”

Utöver tävlandet har Tommy också hunnit med att driva Julita Wärdshus, Myllymäki Matstudio och grunda Nouie – ett varumärke för köksredskap samt vara kreativt bollplank till köksmästarna
på Sturehof och Riche. Och som om inte det vore nog är han snart redo att slå upp portarna till sin nya storsatsning, AIRA.

”Vi försökte hitta ett namn som vi gillade men som inte betydde något. Det skulle vara tomt, utan personlig koppling. Vi ville själva fylla namnet med nya associationer.”

Redan 2015 fick Tommy och PG Nilsson, Svenska Brasseriers grundare, nys om den vackert belägna tomten på Biskopsudden. De tog hjälp av en den prisbelönta arkitekten Jonas Bohlin och började byggnationen av den nya restaurangen. AIRA kommer att ha plats för cirka 50 gäster i matsalen, 16 gäster i en privat matsal samt 8 i köket.

”Jag tror att de gäster som vill besöka oss är beredda att åka den korta resan ut till Djurgården. När man väl kör över Djurgårdsbron slås man över hur vacker parken är som ligger så centralt.”

Tommys roll på AIRA kommer vara Restauratör och personalstyrkan kommer ligga på över 30 personer. Viktor Westerlind och Pi Le är kökschef och köksmästare.

Under hösten fick vi på Gourmet Food faktiskt en möjlighet att på nära håll se hur rätterna arbetades fram då Tommy och hans team lånade vårat
provkök i några månader. Förberedelserna har dock varit igång sedan 2018.

”Idén är Fine dining med nordiska huvudråvaror men som kan vara lagat med internationella smaker och influenser. Vi kommer jobba med både avsmakningsmeny och à la carte.”