Elin Mehlhorn är platschef på Svensk Fjällrödings odling i Landsjön som ligger i Krokoms kommun mitt i Jämtland.

LANDÖSJÖN ÄR DJUP, kall och ingår i Indalsälvens avrinningssystem. Här trivs rödingen som växer långsamt i det kalla vattnet, vilket är bra för kvalitet och smak. Sjön är upp till 79 meter djup och ligger 364 meter över havet. Företaget Svensk Fjällröding som driver odlingen bildades 1999 efter önskemål från Länsstyrelsen i Jämtland. Idag består företaget av 10 medarbetare, de har omkring 30 kassar och ett modernt slakteri. Varje år har de tillstånd att producera 550 ton röding. Fisken väger omkring 800 gram som hel fisk vid slakt, i vilt tillstånd däremot kan de bli betydligt större.

 

Tillagningstips!

Pinnbena och dela filéerna diagonalt så blir de inte så stora. Snabbgrava i socker, salt och dill i omkring 1–2 timmar. Halstra dem därefter snabbt så de har lite kärna kvar. Eftersom röding är en fet fisk med ren smak passar den också utmärkt som sashimi.