Vår vän och för dagen vår guide Johan på Fiskano mötte upp oss på Marstrand. Vi la ut och puttrade ut mot havet, morgonen var mulen och vi behövde både mössa och tjocktröja.
Efter ett par timmar anlände vi vid första stoppet för dagen – Skärhamn. Nu var vädret som guiden lovat – soligt! Mössa och jacka åkte av och lunchen bestod självklart av fisk i hamnen.
Andra stoppet för dagen var på Mollösund där ägaren till Scanfjord, Anders mötte upp oss. Han tog oss med till några av hans musselodlingar, bland annat fick vi se den första odlingen som han anlade för nästan 40 år sedan!
Den andra odlingen vi fick se hade imponerande 7000 meter rep för musslorna att växa på. Totalt har Scanfjord över 200 mil rep utlagt längs kusten!
Scanfjord som grundades 1979 är pionjärer i branschen och är idag Sveriges största producent av odlade blåmusslor. De står för över 90 procent av den svenska produktionen och är dessutom ledande inom hanteringen av vildfångade ostron och hjärtmusslor. Scanfjord kan leverera färska odlade musslor året om, i vakuumförpackning eller i nät.
Vi tackade Anders för visningen och styrde nu båten mot Klädesholmen för övernattning och middag.
Vi la till i Klädesholmens gästhamn och tog en promenad till Salt & Sill. Vi åt självklart fisk till middag och avslutade kvällen med att sitta på bryggan och prata musslor och – sill!
Vi vaknade tidigt dagen efter till strålande sol och total tystnad. Efter frukost kom Kenneth från Klädesholmen Seafood och hämtade oss. Kenneth visade oss deras moderna sillanläggning, här finns sju produktionslinjer och man går i två skift.
Klädesholmen Seafood är ett företag som tidigare var fyra självständiga aktörer; Alax, Bråse, Klockbojen och PK Konserver.
För att bli starkare och utöka möjligheterna på marknaden bestämde de sig 2002 att gå samman till ett gemensamt företag med namnet Klädesholmen Seafood. Därmed skapades ett modernt företag med större produktionskapacitet.
På Klädesholmen är det tydligt att sillproduktionen spelar en stor roll – det finns till och med ett sillmuseum! Redan på femtonhundratalet var Klädesholmen ett välkänt fiskeläge utanför Tjörn.
Den stora sillperioden mellan 1748-1808 är grundläggande i Klädesholmens utveckling. Det var väldiga kvantiteter som fångades. Under ett år kunde man på 1700-talet ta upp ca 250 000 ton sill längs kusten!
Platsens starka anknytning till sillen har varit påtaglig under många hundratals år och Klädesholmen Seafood leder den stolt vidare. I generation efter generation har de här på ön utvecklat sillen till en inlagd delikatess.
Stort tack till Johan, Anders och Kenneth.