En fullvuxen kungskrabba (Paralithodes camtschaticus) kan väga upp emot 14 kg, bli ca 2 meter lång och mäta mer är 40 cm över ryggen. Fiskesäsongen för krabban är mellan november och december och kvoter för fisket införs varje år. Det är endast hanar som fiskas upp. Kungskrabbans ben anses vara en delikatess och är eftertraktad, därför blir fisket begränsat. Den lever på ett vattendjup som varierar mellan 0-500 meter. Kungskrabban fiskas i havet nordost om Ryssland i ett område som heter Kamchatka. Man fryser krabban direkt ombord på båten. Väl i land skiljer man köttet från skalet genom en unik högtrycksprocess.
Den höga kvaliteten på kungskrabban i de djupa vattnen i Kamchatka tillsammans med tekniken man tar ut köttet gör detta till en mycket eftertraktad delikatess världen över. Köttet är helt och snyggt och kan ätas rått – ”Sashimi Grade”.
SÅ GÖR MAN:
1. Krabban tinas upp.
2. Med hjälp av högt tryck separeras
köttet från skalet.
3. Köttet plockas varsamt ut för hand.
4. Delarna sorteras och fryses med
kväve i 20 minuter.