På lunch i SolnaKvalitet och kvantitet på Restaurang P

Christian serverar nattbakad fläskkarré från Stommen Long med äppelsky, rostad rotselleri och pepparrotssmetana.

Restaurang P öppnade 2015 i Solna Port, som är en kontorsfastighet i Hagalund, Solna. Restaurangen ägs av Christian och Nicolas som själva beskriver sitt ställe som en lunchrestaurang där de tagit bricklunchen ett steg längre. Här finns något för alla med allt från mysiga bås till chambre separée. Restaurangen passar utmärkt för en härlig lunch med kollegorna, en affärslunch i ett eget rum, konferens, fest, fika och allt däremellan.

Känslan av kvällsrestaurang infinner sig direkt när vi kommer in på Restaurang P, trots att klockan inte är mer än 10.00. Christian och hans personal är i färd med att förbereda inför lunchen samtidigt som några eftersläntande frukostgäster hänger kvar.

Christian, som är en av delägarna och köksmästare på restaurangen, bjuder på en kaffe och det fantastiska dessertbordet, och börjar berätta storyn om sin kära restaurang.

Det började med att han och hans två kompanjoner, Carl-Olov och Nicolas jobbade tillsammans på Restaurang Strix på Drottninggatan. Trion startade tillsammans Strix Lunch & Catering 2004 och visionen var att förädla den traditionella bricklunchen.

Med rötter i restauranger med hög standard kom det sig naturligt att fortsätta fokusera på hög kvalitet i allt från inredning till mat. Förutom två lunchrestauranger, Restaurang P och Restaurang S, så erbjuder killarna catering och konferens. Carl-Olov är numer pensionerad.

När killarna startade sin lunchrestaurang hade de plats för cirka 80 gäster. Idag har bara Restaurang P en kapacitet på 900 luncher om dagen. Restaurangen har 17 anställda och något som verkligen lyser igenom när vi hälsar på är det genuina intresset för mat. All mat är lagad från grunden – här stoppas egen korv, vevas egen glass och bakas eget bröd.

”Utmaningen med att driva lunchrestaurang är att laga gott käk till så pass många gäster. För att restaurangen ska gå med vinst måste vi ha möjlighet att servera många gäster utan att tumma på kvaliteten. Det löser vi genom att vara så pass många i köket och i servisen att små detaljer hinns med. Vi har tagit det som vi tycker är bäst från kvällsrestaurang och lunchrestaurang och kombinerat det till ett vinnande koncept.”, säger Christian.

När vi besöker Christian har han valt att servera nattbakad fläskkarré från Stommen Long med äppelsky, rostad rotselleri och pepparrotssmetana. Christian väljer kött från Stommen för att han vet att han alltid får bra kvalitet på råvaran men också för att det är bra att kunna berätta för gästen vilken gård köttet kommer ifrån.