Med kunder i BolognaI MAJ ARRANGERADE VI EN TÄVLING

På promenad i de trånga matkvarteren i Bologna. På bilden: Henrik från Täby Enskilda gymnasium, Fredrik, från Brasserie Elverket och Simon från K-märkt.

för alla kunder som köpte minst 100 kilo pasta från Surgital. Det hela avgjordes med hjälp av en selfiestick som skickades till köken – bästa bilderna fick följa med oss till Italien.

När kylan och regnet kröp sig närmare här i Stockholm packade vi resväskorna och gav oss av mot betydligt varmare Bologna i Italien. Vi började med en trerätters lunch följt av en guidad tur i den vackra staden, vi fastnade självklart i matkvarteren. När vi stannade till för att smaka av den lokala mortadellan fick mannen bakom disken syn på Fredrik från Brasserie Elverkets tatuering – ett styckningsschema av en gris. Det blev mycket uppskattat bland farbröderna i den lilla delikatessaffären.

Andra dagen väntade en tur till Lavezzola närmare en timme nordost om Bologna. I den lilla staden ligger Surgital, familjeföretaget som startades av herr och fru Bacchini 1980. Då försåg de lokala restauranger med färsk pasta som de producerade i sitt garage. Idag har företaget vuxit och man förser hela Italien och stora delar av världen med pasta. Efter en rundvandring väntade provsmakning av nya sorters pasta. Två sorter Panciotti och Agnoli tillhörde favoriterna och läggs till i sortimentet under hösten.