Sikfiske i WisconsinVi har fiskat sik i Baileys Harbor!

Under några blåsiga vårdagar var Lina och Stefan från oss i Lake Michigan och fiskade sik tillsammans med vår leverantör Seasam. Företaget vi besökte heter Baileys Harbor Fish Company och ligger i Baileys Harbor i svenskbygd­erna i Wisconsin.

Företaget, som gått i generationer, grundades av norsk- och svenskätt­lingar och drivs idag av familjen Hickey. Svenska namnet var till en början Hägglund, men det kom att ändras lite på grund av språk­förbistringar i immigrationen. Det var norrmän och svenskar som i mitten på 1800-talet tog fisket hit. Kopplingarna till Sverige är starka och man är stolt över sitt ursprung.

Något som verkligen imponerade på oss var småskaligheten och hantverket i fisket. Båtarna, som såklart har svenska namn såsom Lars, går ut varje dag med två fiskare ombord. Vi fick åka ut med bröderna Todd och Tate Hickey. Näten vevas över båten för hand och all fisk håvas upp – även det för hand. Fisken kyls direkt med is och allt som inte är sik och siklöja slängs tillbaka i sjön. En bra dag får en båt upp ca 500 kg fisk. Totalt har ”Hickey Brothers” licens på att fiska en kvot av 247 ton hel sik och siklöja om året och detta är starkt kontrollerat.

I USA, och speciellt kring Lake Michigan, äter man sik, som kallas Whitefish. Rommen sågs länge som en biprodukt, innan man insåg att vi svenskar äter den – all rom går på export till Sverige. Från siken får man sikrom. När det är säsong fiskas även siklöja som vi får löjrom från. Både sikrom och löjrom från Baileys Harbor finns i vårt sortiment. Vi är stolta över vår amerikanska rom, som precis som den från Kalix, kommer från ett otroligt hantverk.