GalicienProjektet: Fisterra Bovine World

Vi har fått äran att besöka Galicien och projektet Fisterra Bovine World. Idén till projektet, eller experimentet om man så vill, kom, enligt ryktet, en sen natt på en efterfest när Xose och Carlos tittade på Netflix-dokumentären Steak (R)evolution.

Xose och Carlos hade då drivit och ägt köttföretaget Discarlux i över 10 år. De hade uteslutande ägnat sina dagar åt nötkreatursvärlden men hade fortfarande så mycket frågor och saker att upptäcka. Spanjorer som de är så värdesätter de Galiciens boskapstradition högt och när idén till projektet föddes var det den traditionen de ville studera och framför allt hylla!

Projektet tog sin början i november 2017. Man köpte in två av varje ras av de 13 mest erkända nötköttsraserna – Holstein, Sayaguesa, Highland cattle, Hereford, Galloway, Dexter, Angus, Maronesa, Wagyu, Rubia Gallega, Simmental, Limiá och Cachena.

Att hitta en gård som var optimal för projektet var svårt, det var viktigt med de rätta förutsättningarna – bra betesmarker, skog och vegetation och närhet till vatten. Till slut hittade de den perfekta gården för djuren att må bra på, i byn Trasmonte 1 mil utanför Santiago. En typiskt Galicisk landsbygd omgiven av skog och vatten.

Djuren hade samma förutsättningar i ålder, kön och finishing-tid. Under 24 månader växer djuren upp på gården under exakt lika förhållanden – samma miljö, samma kost. Kosten består de första 18 månaderna av majs och djuren kommer sedan att slutgödas i sex månader på Galiciskt vis där basfödan är fri tillgång till inhemsk majs och betesgräs. I slutet av januari slaktades djuren och ska nu hänga i två månader.

Tre av de bästa raserna kommer att utgöra avelsdjuren för en ny ”superkorsning” av köttrasdjur.

Vi kommer att ta in en av Galloway-korna som kommer att finnas på menyn på Las Brasas i Stockholm i april. Vill ni veta vilken ras som klassas högst i projektets slut eller veta när köttet finns tillgängligt i Sverige, håll utkik på vår Instagram @gourmetfoodab.