Svenskt viltköttGF i nytt samarbete med Svenska Viltråvaror

I Sverige jagar över 300 000 personer vilket genererar över 20 000 ton viltkött årligen. Ändå är bara 4 % av köttet vi äter i Sverige viltkött och endast 7 % av det som skjuts hamnar hos konsumenter.

I en undersökning från Svenska Jägareförbundet äter 70 % av svenskarna vilt minst en gång om året och 59 % av svenskarna önskar äta mer.

Att viltkött är naturligt ekologiskt, magert, har högre proteinhalt än tex nöt, fläsk och lamm, är rikt på Omega-3 och innehåller både zink och selen är allt positivt. Men att det även klassas som det mest klimatvänliga köttalternativet enligt SLU är avgörande. Viltkött är en fantastisk svensk naturresurs och även om Sverige är ett av de bättre länderna på att ha hand om viltet behöver vi bli bättre på att få ut köttet i konsumentleden.

Några som arbetar med det är Svenska Viltråvaror AB (SVR). De har sin viltanläggning på Addarsnäs Gård utanför Norrtälje. Här tar de om hand om cirka 1000–2000 djur om året. 85 % är dovhjort, följt av vildsvin, kronhjort, älg, mufflon och rådjur.

SVR samarbetar med tre gårdar – Taxinge Säteri, Skenäs Gård och Långdunker Gård, alla belägna i Sörmland. Köttet tas om hand på plats för att sedan köras till anläggningen utanför Norrtälje där varje individ besiktigas av länsstyrelsens veterinär. Efter det finstyckas och paketeras köttet för att sedan gårdsmärkas ned på detaljnivå.

Märkningen gör att restaurangen och butiken enkelt kan förmedla ursprung vidare till kund eller gäst muntligt eller på menyn.

Gourmet Food har inlett ett samarbete med Svenska Viltråvaror där vi nu har tillgång till allt deras viltkött. Vi kan erbjuda fryst viltkött året om. Dovhjort och vildsvin kan även erbjudas som färskt hela året. Detta då jaktrestriktionerna inte är lika hårda på vildsvin samt att dovhjort i vilthägn får jagas hela året.