K.W. Karlbergs KafferosteriPå besök hos Sveriges äldsta kafferosteri

K.W. Karlberg är Sveriges äldsta kafferosteri. Här har man rostat kaffe sedan 1890. En dag i början på mars besöker vi vår nya leverantör. Doften av nyrostat kaffe slår emot oss direkt när vi hoppar ur bilen!

Vi möts upp av Douglas Bernefjell och
Roland Ström. Roland är ägare och VD och tredje generationen kafferostare. Roland berättar om när han var liten och hälsade på sin farfar här, hur han minns dofterna av de rostade kaffebönorna.

”Det första som slog mig var doften, hur kan något som luktar så underbart smaka så konstigt? Jag var inte så gammal då, så tanken på att dricka kaffe var ganska långt bort. Under åren lärde jag mig att doften och smaken sitter ihop och att kaffe bryggt på den rätta blandningen av bönor, och den rätta rostningen smakar himmelskt. Än idag blir jag lika glad av doften. Varje morgon går jag in i vår kaffefabrik med kunskap från 1800-talet – och det är som att gå in i ett paket nyrostat och nymalet kaffe!”

De odlare Roland köper bönorna av har de känt i decennier, de vet exakt vad de får och av vem. ”Allt jag har lärt mig av min farfar kommer nu väl till pass.”

En lång noggrann urvalsprocess innan inköp är grunden i Karlbergs kaffe.

Erfarenheter och relationer från tre sekel, många provrostningar av olika blandningar i rostmaskinen och tusentals provsmakningar skapar den unika smaken.

Karlbergs kan erbjuda råkaffe från världens alla hörn – de arbetar med Ekologiskt, Rainforest, Fairtrade och KRAV–märkt. De är det första KRAV-certifierade rosteriet i Sverige! Rostning, malning och till och med förpackning går att få efter kundernas önskemål.

Efter två timmar och otaliga koppar kaffe tackar vi för oss. Tänk att vi visste så lite om kaffe – världens näst största handelsvara (efter olja) och som nästan alla ändå har en åsikt om!